Ik ben net zo belangrijk als ieder ander

Mijn hele leven gaat als een achtbaan. De ene periode lijkt alle geluk je toe te lachen en de andere periode lijkt het net of al het ongeluk je in een keer vindt. Ik heb al van alles geprobeerd. Ik ben al twee keer bij maatschappelijk werk geweest, alleen stuitte ik daar op het probleem dat als het even goed ging je niet meer hoefde te komen.

Ook heb ik zelfhulpboeken gelezen waar je ook niks aan hebt. Ik maakte mezelf wijs dat het me alleen wel zou lukken. Zo heb ik een hele tijd doorgelopen totdat ik het gewoon niet meer trok. Ik zat echt op het randje van overspannenheid. Ik ben toen naar de dokter gegaan en heb mijn verhaal uitgelegd en heb gevraagd of hij me kon doorsturen naar een psycholoog. Zo kwam ik dus bij Anouk terecht.

Ik was voor het eerste gesprek heel zenuwachtig omdat het toch al een hele stap is om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Ik maakte me druk om wat ik moest vertellen en of het zou klikken. Het gesprek ging vanzelf en ik had me dus druk gemaakt om niks want het klikte meteen met Anouk. Na de eerste sessie voelde ik me al stukken beter. Het is zo fijn om eens echt je hart te kunnen luchten zonder bang te zijn iemand te kwetsen. Anouk luistert heel goed naar je en heeft ook snel door wat het probleem is en probeert ook samen met jou te zoeken naar een oplossing. Dat is fijn, want er zijn ook mensen die zeggen je moet dit en dat doen.

In de sessies ben ik gaan beseffen dat ik veel te veel deed wat andere mensen wilden dat ik deed, in plaats van te doen wat ik zelf wilde. Ik mag zelf de onderwerpen van de sessies bepalen. Ook houd ik een soort dagboekje bij waarin ik een keer in de week schrijf. Dit heeft mij ontzettend veel geholpen omdat je het lekker van je af kunt schrijven, maar ook vooral hoe je je erbij voelt. Voor mij was het heel raar om bewust met mijn gevoelens bezig te zijn, omdat ik me altijd neutraal voelde. Het voelt zo bevrijdend aan om weer dingen te voelen, al is het maar irritatie.

Je merkt dat Anouk echt begaan is met jouw lot en dat doet me goed. Het voelt goed om te weten dat er iemand is die net als jij wilt dat het weer goed komt met je. En het geeft je ook weer vertrouwen. Anouk zegt altijd wel iets waardoor je zelfvertrouwen groeit.

Het blijft niet alleen bij gesprekken. Anouk doet ook ontspanningsoefeningen met je. De eerste keer wist ik niet wat me overkwam. Het was al heel lang geleden dat ik me zo ontspannen had gevoeld, dat ik helemaal vergeten was hoe dat voelde. Ook kun je oefeningen krijgen waar je lekker op de boksbal je frustraties eruit kunt slaan. Of je gaat aan je lichaamshouding werken. Vroeger liep ik altijd met mijn gezicht naar beneden en na die oefening loop ik altijd met mijn hoofd recht vooruit.

Ik heb vooral in de sessies tot nu toe geleerd dat ik net zo belangrijk ben als ieder ander. Leren ontdekken wie ben ik en wat wil ik? Anouk spoort je aan om deze dingen te ontdekken. Ze zegt het als ze het met je eens is maar ze zegt het ook wanneer ze het niet met je eens is. Dit heb je nodig, want je hebt niks aan iemand die alleen maar met je meepraat, zo kom je nergens. Ik heb geen spijt van mijn keuze om hulp te zoeken.

Ik zie er altijd na uit om weer na Anouk te gaan. Ik voel me altijd beter als ik daar van terug kom. Ik hoop dat als er mensen zijn die zich herkennen in mijn verhaal, ook hulp zoeken want het is het echt waard!