'To get through the hardest journey we need take only one step at a time, but we must keep on stepping' Chinese proverb

Lichaam

Vaak vergeten we dat we tijdens onze ontdekkingstocht naar onszelf ons lichaam meenemen. Op de weg die we reeds bewandeld hebben, zijn we obstakels en uitdagingen gepasseerd waarbij ons hoofd keuzes heeft gemaakt. De gevolgen van die keuzes slaan we niet alleen op in ons geheugen, maar ook in de cellen van ons hele lichaam. De ondersteuning van een interventie gericht op het lichaam helpt om vanuit een uitgangspositie de huidige situatie te accepteren en vanuit hier verder te werken. Zelfvertrouwen wordt een begeleider op de reis.

Into Yogatherapie

Into Yogatherapie is een samenwerkingsverband van Manon Simonis-Bruens en Anouk Prop. Door beider diepgaande kennis en ruime ervaring te bundelen is Into Yogatherapie ontstaanInto Yogatherapie kijkt naar de mens als geheel. Vanuit een holistisch principe wordt er gewerkt aan het in balans brengen van lichaam en geest met behulp van verschillende yogatools die op therapeutische wijze worden ingezet. Onder yogatools verstaan we lichaamshoudingen,
ademhalingstechnieken, meditatie, reinigingsrituelen, voeding en hygiëne. Aan de hand van een integrale aanpak wordt gewerkt aan het herstellen van de natuurlijke balans van de innerlijke capaciteiten van lichaam en geest. Into Yogatherapie biedt een persoonlijk traject op maat, rekening houdend met mogelijkheden, levensomstandigheden en doelen van het individu of groep. Samen werken we aan genezing en gezondheid. www.intoyogatherapie.nl

Ashtanga yoga en poweryoga (groepsyoga / individuele yoga)

Ashtanga yoga is yogastijl die door Sri K. Pattabhi Jois (1915-2009) naar het Westen is gebracht. Deze stijl combineert de ademhaling met een uitdagende serie houdingen. Een proces dat intense, interne warmte produceert en reinigend zweten veroorzaakt met als doel een ontgiftende werking voor spieren en organen. Het resultaat van trouwe Ashtanga yoga beoefening is een verbeterde doorstroming, een lichter en sterk lichaam en een kalme geest.Ashtanga yoga betekent letterlijk "achtvoudige- yoga," zoals beschreven door Patanjali in de Yoga Sutras. Volgens Patanjali bestaat het pad van interne zuivering en verlichting uit de volgende acht spirituele beoefeningen:

1. Yama [juiste gesteldheid tot anderen]

2. Niyama [juiste innerlijke gesteldheid]

3. Asana [yogahoudingen]

4. Pranayama [adembeheersing]

5. Pratyahara [naar binnen keren]

6. Dharana [concentratie]

7. Dhyana [meditatie]

8. Samadhi [verlichting]

Het beoefenen van Ashtanga yoga is een ontdekkingstocht maken naar jouw levenskracht. Door middel van de yogaoefeningen kun je een verbinding leggen met je innerlijke kern van energie. De pittige fysieke en mentale uitdaging brengt je in contact met je innerlijke krachtbronnen en door de diepe inspanning kan tegelijkertijd een weldadige ontspanning bereikt worden. Je vindt je lichamelijke kracht, die ontwikkeld wordt door de aaneenschakeling van houdingen gecombineerd met de juiste ademhaling, waarmee je lichaamssterkte en gezondheid wordt bevorderd. Ten tweede wordt je mentale kracht, of de wilskracht
aangesproken als je afleidende gedachten uitbant en je concentreert op de oefeningen. Ten slotte is er de spirituele kracht; dit is de kracht achter de fysieke en mentale kracht. Je bent volledig in het hier en nu en bewust van het stromen van je levensenergie. Door middel van deze drie krachten kan Ashtanga yoga lichaam, geest en ziel verenigen.

De basis van Ashtanga yoga is een vaste reeks houdingen, de zogenaamde primary en secondary series. Poweryoga is een afgeleide van Ashtanga yoga waarbij de houdingen niet strikt in dezelfde reeks gegeven worden, maar waar flow voorop staat.

Mindfulness based yoga 

In mindfulness based yoga staan bewustwording en ontspanning centraal en is de manier om even afstand te nemen van de hectiek van het dagelijkse leven en je gedachten los te laten, waarbij je direct open staat voor nieuwe creatieve ideeën. In deze les leer je volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Deze meditatieve staat van zijn, bereiken we door het lichaam, de geest, de zintuigen en de adem in balans te brengen. Je leert een drukke geest tot rust te brengen en een vermoeid lichaam te laten herstellen door bewust te luisteren naar jezelf en je grenzen. Door middel van verschillende technieken uit yoga en mindfulness krijg je tools aangereikt om bewust en ontspannen door het leven te gaan.

Bewustwordingsoefeningen en aandachtstraining helpen je om je aandacht te richten. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtenpatronen die tot somberheid en angst leiden. Deze bewuste staat van zijn nemen we mee in ademhalingsoefeningen, die je helpen om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit combineren we met yoga, waarin we aan de hand van verschillende eenvoudige houdingen leren lichamelijk rust te creëren en onze grenzen te verkennen en bewaken. Ademhalingsoefeningen en yogahoudingen werken zuiverend en zijn een voorbereiding voor meditatie. Ook werken we met diverse meditatietechnieken, waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Na afloop van de les is er voldoende tijd en ruimte voor reflectie en het delen van ervaringen.

Wat neem je mee?

Je leert bewust om te gaan met jezelf en je leven. Je ervaart de impact van yoga en mindfulness op lichaam en geest. Je ontdekt jouw mogelijkheden, hoe je levenskracht en flexibiliteit kunt stimuleren en ervoor kunt zorgen dat je je goed voelt zowel fysiek als emotioneel. Je leert hoe je een moment van ontspanning, bewustzijn en ademruimte voor jezelf creëert en hoe je in contact kunt blijven met jezelf in de hectiek van alledag. 

Trauma healing / somatic experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een psycho-somatische methode voor het helen van trauma. Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma). Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma. Dr. Peter A. Levine, de grondlegger van SE, baseerde zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen. Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Dit kan resulteren in posttraumatische stress symptomen. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt tijdens een sessie op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Na deze ontlading ervaren mensen vaak een sterke afname van hun stress symptomen.